בפרק הראשון של מאמר זה אני מציג את דעתי לגבי השידרוג הנדרש ממערכות הנשק בטנק המרכבה על מנת להתאים אותו ללחימה לא רק כנגד שריון אוייב, אלא גם ללחימה בשטח בנוי, ללחימה כנגד חי"ר, ללחימה כנגד רחפנים/מזל"טים ועוד. למטה השידרוג המוצע
1.1 התקנת חימוש משוטט.
לתותח הטנק יש חיסרון אחד גדול וזהו הטווח הקצר שלו שהוא מספר קילומטרים בלבד, הוא הכי טוב בטווחים אלו אבל כיום לטילי הנ"ט יש טווח הרבה יותר גדול. על מנת להגדיל את הטווח שבו הטנק יהיה יעיל, צריך יהיה להתקין על הטנק טילי נ"ט ו/או חימוש משוטט.
אפשרות ראשונה היא להתקין את טילי הנ"ט מדגם "ספייק" של רפא"ל לטווחים של עד 10 ק"מ.
אפשרות שניה היא להתקין חימוש משוטט כדוגמת החימוש שנקרא "הירו-120".
העדפה שלי בין השניים היא על ה"חימוש המשוטט" ולו רק בגלל הטווח הארוך שלו.
ה"הירו-120" שוקל 12.5 ק"ג ומותקן בו רש"ק במשקל של כ-5 ק"ג שיעיל ביותר כנגד רכבים משוריינים. הוא יכול לשהות באויר כשעה, וזה כולל זמן טיסה לאיזור המטרות, חיפוש מטרה ולאחר שמצא מטרה הוא נועל עליה ועט עליה כמו נץ מהשמים ומשמיד אותה. במידה ולא נמצאה מטרה, החימוש יכול לשנות כיוון ולנוע למטרה אחרת או יכול לחזור חזרה לנקודת איסוף, לפתוח מצנח ולרדת לקרקע בשלום, יחידת איסוף תגיע אליו ותכין אותו לשיגור נוסף. החימוש המשוטט יותקן על היל"מ. (ראה בהמשך).
חברת "יוויזין" הציגה מספר דגמים של חימוש משוטט החל מחימוש במשקל של 3 ק"ג ועד למשקל של 125 ק"ג, החל ברש"ק של 0.5 ק"ג וכלה ברש"ק של 30 ק"ג, החל מחימוש שיכול לשהות באויר כ-30 דקות וכלה בחימוש שיכול לשהות באוויר כ-7 שעות.
אחד החימושים נקרא "הירו-30" משקלו 3 ק"ג וחיל בודד יכול לשאת מספר חימושים כאלה, (ראה תמונה למטה) הוא יכול לחפש מטרה, לזהות אותה, לשגר את החימוש ולהנחות אותו למטרה, זו הדרך הקצרה ביותר בין הרואה והיורה.
על החימוש המשוטט ניתן לקרוא בקישור למטה:
מוצרי החברה:
ראיון שנתן אריה מזרחי המנכ"ל של החברה ובו הוא מסביר על החימוש המשוטט.
1.2 מקלע מקביל לתותח.
את המקלע המקביל בקליבר 7.62 מ"מ הייתי מסיר ומתקין במקומו את המקלע הרוסי בקליבר 7.62X54 שנקרא PKTM. הסיבה היא אחידות במקלעים בין הטנקים ורכבי הלחימה. (ראה פרק-2)
מקלע בקליבר 7.62X54 שנקרא PKTM
1.3. "יחידת לחימה מודולרית" (יל"מ).
היל"מ הוא למעשה ארגז תחמושת גדול שמותקנים עליו 2-3 עמדות נשק ותחמושת לעמדות אלו.
על מנת להתקין את היל"מ על הטנק נסיר מהטנק את סל הצריח ונתקין במקומו את היל"מ, גובה היל"מ יתאים לגובה הצריח אבל הוא יהיה רחב יותר כך שקצוות היל"מ יבלטו מחוץ לצריח כמו 2 "אוזניים" גדולות. בתמונה למטה ניתן לראות את ארגז התחמושת הגדול והתותחים שמותקנים מאחורי הצריח, רק להבהרה זו לא תמונה אמיתית זהו דגם של הטנק הרוסי T-72M2.
ארגז תחמושת גדול שמותקן מאחורי הצריח של T-72M2
1.3.1 התקנת 2 עמדות נשק למק"כ ולמקלע.
על כל אחת מה"אוזניים" נתקין עמדת נשק שיותקנו בה: מק"כ רוסי בקליבר 14.5 מ"מ שנקרא KPVT ומקלע מקביל PKM בקליבר 7.62X54. למק"כ הרוסי אנרגיה קינטית כפולה מזו של ה-"0.5 וקצב האש של 600 כדור בדקה.
את התחמושת לעמדות אלו נתקין ביל"מ, מק"כים אלו שמותקנים על ה"אוזניים" ובולטים מחוץ לצריח, יאפשרו לעמדות הנשק לירות ישר לפנים ולצודד ימינה ושמאלה בהתאם למיקום העמדה, כך ששתי עמדות הנשק יספקו הגנה היקפית למרחק של 3,000 מטר מהטנק. שתי עמדות אלו יופעלו ע"י "בינה מלאכותית"-(ב.מ). למערכת ה-ב.מ יחוברו סנסורים שיאפשרו לה לחפש, למצוא ולהשמיד את האוייב שיורה על הטנק או מאיים עליו מהיבשה ומהאויר.
עמדה נשלטת למק"כ 14.5 מ"מ
1.3.2 התקנת עמדת נשק לתותח 30 מ"מ.
במרכז היל"מ נתקין עמדת נשק נוספת בדומה לעמדה עם התותח שנראית בתמונה למטה. התותח בתמונה הוא בקוטר 30 מ"מ ונקרא 2A42. לתותח זה 2 קצבי אש: קצב אש נמוך של 200-300 פגז בדקה יתאים ללחימה כנגד מטרות קרקעיות וקצב אש גבוה של 550-800 פגז בדקה יתאים לירי כנגד מטרות אוויריות כגון מזל"טים, רחפנים, חימוש משוטט, הליקופטרים ועוד מעופפים למיניהן.
סביר להניח שהתותח יצטרך להיות מותקן על חלקו האחורי של הצריח ורק התחמושת תותקן ביל"מ, התותח יופעל ע"י התותחן ו/או המפקד.
טי-72 עם תותח 30 מ"מ 2A42 מותקן מעל הצריח.
1.4 התקנת חימוש משוטט.
מאחורי היל"מ נתקין משגר ל-4 חימושים מדגם "הירו-120". למידע על החימוש המשוטט ראה סעיף 1.1 למעלה. במידת הצורך ניתן להחליף את המשגר של ה"הירו-120" במשגר אחר, שיתאים לשיגור של טילי הנ"ט של רפא"ל לטווח של 5.5 או 10 ק"מ בהתאם לדגם.
אפשרות נוספת היא להחליף אותם בפודים לשיגור רקטות 70 מ"מ שיכולות להתביית על כתם לייזר. בתמונה למטה רואים רכב 6*6 שנושא 2 פודים עם רקטות 70 מ"מ ותורן שמתרומם ומאפשר קשר עם החימוש לטווח ארוך, הטווח המירבי של חימוש זה הוגדל והוא מגיע ל-12 ק"מ, לרקטות שאינן מונחות הטווח המירבי הוא 6 ק"מ. רק להבהרה זו מערכת שמיוצרת באיחוד האמריות שעשויים להיות ידידים למדינת ישראל.
לסיכום השידרוג לטנק.
התקנת 4 משגרים לחימוש משוטט וקבלת מידע מרחפנים/מזל"טים לגבי מיקום מערך האוייב יאפשר לטנקים להשמיד מספר רב של מטרות מטווח ארוך ולהקטין את הסיכון לטנקים שלנו להיפגע על ידם.
התקנת תותח 30 מ"מ ע"ג הצריח יקנה לתותחן מספר אפשריות ירי נכונות יותר וזאת בהתאם למצב בשטח ומצב התחמושת בטנק.
מערך המק"כים שיופעל ע"י בינה מלאכותית-(ב.מ) יאפשר פגיעה בחוליות חי"ר נושאות נשק נ"ט ותקטין את הסיכון לטנקים בשדה הקרב וזאת ללא צורך בהתערבות המפקד.
לרקטות בקוטר 70 מ"מ יש טווח של כ-12 ק"מ, הן מונחות בלייזר שיביא אותן לדיוק של סנטימטרים מהמטרה. רקטות ה-70 מ"מ והמק"כים יהיו יעילים ביותר בלחימה בשטחים בנויים.
Comments